installatie-kluis1Bij de aankoop van een kluis is het belangrijk om te bedenken waar en hoe je de kluis thuis of op kantoor gaat vastzetten. Aan een losstaande kluis die gemakkelijk meegenomen kan worden, heb je natuurlijk niks. Sterker nog: heb jij een kluis die minder weegt dan 1000 kilo, dan ben je doorgaans alleen verzekerd tegen diefstal wanneer de kluis goed is verankerd. In dit artikel leggen we je uit hoe je een kluis het best kunt installeren.

Stap 1: waar ga je de kluis installeren?

Voor je jouw kluis ergens vastzet, is het zaak om te bepalen wat de meest geschikte locatie is. Doorgaans is de beste plek (zowel thuis als op kantoor) een ruimte die voor jou gemakkelijk toegankelijk is, maar die niet direct opvalt. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun kluis te installeren in een kledingkast op hun slaapkamer. Sommigen geven de voorkeur aan de zolder, omdat inbrekers daar niet graag komen. Heb je de kluis aangeschaft voor op kantoor? Kies ook dan een plek waar niet het hele bedrijf in en uit loopt, maar die voor jou gemakkelijk is te bereiken.

Stap 2: waaraan ga je de kluis verankeren?

Kluizen worden meestal verankerd aan vloeren of muren. Veranker je kluis nooit aan poreus materiaal, dit maakt het loswrikken voor kwaadwillende mensen een fluitje van een cent. Een betonnen wand of vloer is het meest geschikt. Maar je kunt ook kiezen voor gips, steen of hout. Het materiaal waaraan je de kluis verankert, bepaalt ook de methode van de kluisinstallatie.

Stap 3: waarmee ga je de kluis vastzetten?

Er zijn vier gangbare manieren voor een kluis vastzetten. We zetten ze voor je onder elkaar en leggen uit wanneer welke methode het meest geschikt is. Je kunt een kluis verankeren met:

Een plug of houtdraadbout

De makkelijkste manier voor het verankeren van een kluis, is met pluggen of houtdraadbouten. Je boort gaten in de wand of vloer, steekt de pluggen erin en schroeft de kluis vast. Het nadeel van deze methode is dat de maximale trekkracht laag is. Met een breekijzer of koevoet kan de kluis of brandkast relatief eenvoudig losgewrikt worden. Bovendien voldoen de pluggen die standaard met de kluizen worden meegeleverd, vaak niet aan Europese certificaateisen. Het voordeel van pluggen en houtdraadbouten is dat je ze kunt gebruiken bij hout, beton, steen en gips. Kleine kluizen zet je er gemakkelijk mee vast.

Een mechanisch anker

De weerstand van een mechanisch anker (ook wel keilbout genoemd) of spreidlastanker is veel hoger dan die van een plug. Wanneer iemand met een koevoet gaat wrikken, spant het anker zich steeds verder uit. Hoe hoog de treksterkte is, wordt bepaald door de diameter van de keilbout. Bij een diameter van 12 millimeter is de treksterkte 710 kilogram in beton. Een diameter van 16 millimeter levert zelfs een treksterkte van 1400 kilogram op. De meeste Europees gecertificeerde kluizen worden gefabriceerd met speciale gaten in de achterwand, voor de perfecte mechanische verankering. Het nadeel van de mechanische kluisinstallatie is dat het alleen kan in beton.

Een chemisch anker

Dit is sterkste methode voor het vastzetten van je kluis. Het chemische anker werkt zo: je boort verankeringsgaten in de muur of vloer. Die vul je op met de chemische twee componentenemulsie. Voordat de emulsie verhardt, steek je de pennen waaraan je de kluis gaat ophangen in de gaten. Na verharding zijn die bouten met geen mogelijkheid meer uit de gaten te krijgen. Pennen met een diameter van 16 millimeter bereiken een treksterkte van maar liefst 2100 kilogram. Let wel op: de bodem waaraan je de kluis vastzet, moet minimaal 10 centimeter dik zijn.

Verlijming

Je kluis vastzetten met lijm is een goede optie wanneer je geen betonnen wand of vloer tot je beschikking hebt. Of wanneer je om een andere reden geen gaten kunt boren. Voor het vastzetten van een kluis door middel van verlijming kun je het beste gebruikmaken van MS polymeerkitMS polymeerkit. Het voordeel van deze methode is dat je de kluis op allerlei materialen kunt bevestigen. Bovendien is het niet ingewikkeld. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je de kluis hierna zelf ook niet meer kunt losmaken om hem te verplaatsen.

Installatie kluis zelf doen of door een specialist?

Kun je de installatie van je kluis zelf doen, of is het verstandig om de verankering door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren? Dat hangt af van de methode. Verlijming of installatie met een plug kun je in principe zelf doen. Het verankeren van je kluis met een mechanisch of chemisch anker kun je beter laten uitvoeren door een kluizenspecialist. Deze beslissing hangt ook af van de grootte van je kluis en de locatie.