Als hoteleigenaar doe je er alles aan om je gasten een zo prettig mogelijk verblijf te bieden. Fijne bedden, goede service én de juiste veiligheidsmaatregelen spelen daarbij een belangrijke rol. Veel hotelkamers zijn dan ook voorzien van een hotelkluis, zodat gasten hun waardevolle spullen veilig kunnen opbergen. Ben je hoteleigenaar en wil je een hotelkluis kopen, lees dan onze tips voor de kluis die het beste past bij jouw hotel.

Tips hotelkluis kopen

Tablets of laptops, camera’s, paspoorten, geld en sleutels: allemaal waardevolle spullen die mensen meenemen op reis. Ze laten die artikelen liever niet in hun hotelkamer slingeren als ze op pad zijn, maar nemen ze ook niet graag mee bij ieder uitstapje. De hotelkluis of hotelsafe biedt daarom uitkomst. Voor je de keuze maakt voor een bepaald soort hotelkluis voor jouw hotel, vakantiehuis of hostel, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Tip 1: het elektronisch codeslot is het eenvoudigst

Het populairste slot voor hotelkluizen is het speciaal voor hotels ontwikkelde elektronische slot. Met dit systeem kan iedere gast met een paar simpele drukken op de knop zijn eigen pincode invoeren. Handig, want zo weten je gasten zeker dat niemand anders toegang tot de kluis heeft en kunnen ze geen sleutel kwijtraken. Het is bij dit systeem wel belangrijk om je gasten eraan te herinneren dat ze het kluisje aan het eind van hun verblijf open laten staan.

Tip 2: denk na over de mastercode of noodsleutel

Maar wat als een gast vergeet om zijn kluisdeur open te laten? Of wat als hij zijn pincode vergeet? Om dit probleem snel op te lossen, hebben de hotelkluizen altijd een fysieke noodsleutel of een mastercode. Die mastercode is door de fabriek ingesteld. Hiermee krijg je de kluis open en kun je daarna weer een andere pincode instellen. Denk wel goed na over wie er toegang krijgt tot de mastercode of fysieke noodsleutel. De gelegenheid maakt de dief, dus het is niet zo handig wanneer al je personeel de mastercode weet.

Tip 3: er zijn meer sloten dan alleen het elektronische Saga Hotelsafe DCP 230P

Zie je het systeem met het elektronische slot niet zitten? Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens naar sloten die geopend worden met hulp van een creditcard of magneetstrip. Die magneetstrip zit doorgaans op hetzelfde kaartje waarmee de gasten hun kamer openen. Het nadeel van dit systeem is dat inbrekers het relatief eenvoudig kunnen kraken, bijvoorbeeld als hotelgasten een keycard laten slingeren in de kamer.

Tip 4: houd rekening met de verankering

Het goed verankeren van een hotelkluis is belangrijk om twee redenen. Ten eerste natuurlijk gewoonweg voor de veiligheid: dieven kunnen er met een goed verankerde kluis niet zomaar vandoor. Ten tweede voor de verzekering: meestal keren verzekeraars na diefstal alleen uit als een gecertificeerde kluis op de juiste manier is vastgezet. Goede hotelkluizen worden geleverd met de juiste bouten of lijmstrips waarmee je ze aan de muur of grond kunt bevestigen.

Tip 5: denk na over het formaat

Hotelkluizen zijn doorgaans klein van formaat, zodat ze eenvoudig in te bouwen zijn in een kastje of bureau. Het is verstandig om goed na te denken over het formaat hotelkluis dat je koopt. Heb jij bijvoorbeeld een hotel waar veel zakelijke gasten komen? Dan is de kans groot dat ze hun laptops meenemen en dat ze die op willen bergen in een kluis. Maar run je een hotel in een echt vakantieoord? Dan volstaat een kluis met ruimte voor een tablet, camera en e-reader meestal al.

Tip 6: een afstortkluis voor contant geld De Raat Protector DNS 02 afstortkluis

In een hotel gaat vaak veel contant geld rond. Er zijn nog altijd mensen die hun verblijf of de drankjes en het eten in het restaurant het liefst cash betalen. Voor de veiligheid van jezelf en je personeel is het raadzaam om een afstortkluis aan te schaffen. Deze robuuste kluizen zijn uitgerust met een handig systeem waardoor je brief- en muntgeld snel en veilig deponeert.

Tip 7: hotelkluis is ook geschikt voor Airbnb en studentenhuizen

Twee voordelen van hotelkluizen zijn het compacte formaat en het handige pincodesysteem. Het is dan ook logisch dat, naast hotelmanagers, ook mensen die hun eigen appartement verhuren via Airbnb vaak kiezen voor een hotelkluis. En ook in studentenhuizen, waar vaak veel verschillende mensen komen en nogal eens deuren open blijven staan, is de hotelkluis een populaire manier om diefstal van waardevolle spullen te voorkomen.